Na de proeflessen in juli, met 15 deelnemers, is Aikido bij ASVDBudo definitieve gestart op 5 september2011.

Het was spannend hoeveel deelnemers uit de proeflessen zouden komen en of het promoartikel in de krant gelezen zou zijn. Wel is tijdens de vakantieperiode door een viertal mensen gereageerd. De vragen die gesteld zijn varieerden van “Kan je op een hogere leeftijd nog beginnen met Aikido” tot “Kan ik eens komen meetrainen want via een medescholier hoorde ik van Aikido”. Natuurlijk kan iedereen ook nu nog een drietal proeflessen volgen om te bepalen of aikido echt wat hem/haar is.

Er waren aan de Lijzijde al een aantal mensen vroeg aanwezig om de matten te leggen. Moet je nu de hele zaal leggen of een deel van de zaal? Er werd uitgegaan van het gemiddelde aantal deelnemers aan de proeflessen en daarmee werd dan ook een deel van de zaal gelegd. Om 19:40 lag alles er netjes bij en was het wachten op de rest van de deelnemers. Om 19:50 kwam de trainer Kitty Sempai binnen en na wat bijgepraat te hebben over van alles en nog wat werd gestart om 20:00 uur. Ik telde snel alle deelnemers en het bleken er 14 te zijn, een prima opkomst dus. Tussen deze deelnemers waren er twee nieuw. Een ander, die mij gemaild had, bleek achteraf de verkeerde sportzaal gekozen te hebben. Maandag zeker aanwezig, werd gemaild. Als ik die dus erbij tel zitten we op 15 deelnemers. Een betere start hadden wij ons niet voor kunnen stellen.

Tijdens de vakantie heeft Kitty Sempai een stage gelopen waarbij vooral Aikido docenten aanwezig waren. In die stage werd vooral de Aikido kant van harmonie, dus het volgen op gevoel en niet het tegenhouden, benadrukt. Dit element heeft Kitty Sempai meegenomen in de training. Na een gedegen opwarming moest je je dus laten leiden, of beter, de aangever volgen in zijn bewegingen. Dit is zeker een element van Aikido want het gaat daarbij vooral om het meegaan in de energiebaan van de aanvaller. Een pracht element dat zeker vaker terug zal komen in de lessen. Daarna, maar ook tijdens de opwarming, werd er vooral geoefend op de basistechnieken. Het lopen op de knieën (Shiko), maar ook het valbreken en de Tai sabaki, werd geoefend. Leuk was ook het aanleren van de onbuigzame  arm. Ik heb genoten van de blik van Uke toen die onbuigzame arm lukte. Ongeloof en verbazing. En dat na een korte uitleg en twee keer oefenen. Aikido is echt niet moeilijk. De sfeer was ook nu ontspannen en los. Omdat Kitty Sempai niet iedereen apart toelichtingen kon geven hebben de “gevorderden” hulp geboden door bij hun Uke op de extra detail te letten en daar aanwijzingen bij gegeven. Al met al weer een rustige en goed opgebouwde les waarbij de sfeer echt eentje was die bij Aikido past. Harmonie.

Aanstaand weekend, 10 en 11 september, gaan Kitty Sempai en ik naar een stage van Pellerin Shihan in Heerenveen. Zoek maar eens op internet naar Pellerin Shihan en je leert dat dit en hoog gekwalificeerde stage zal zijn. Ook de technieken die wij daar leren zullen nu of in de toekomst zeker ook bij ASVD-budo onderwezen worden.

Volgende week maandag de tweede echte les. Ik ben benieuwd naar de opkomst want de rest zit wel goed.

Groeten, Harrie Sparendam