Ruim voordat het evenement 60 jaar Aikido in Nederland zou plaatsvinden, werd ik benaderd door Sachien Raghoe Sensei (Dojocho van Aikidocentrum Rotterdam) met wie AikidoDronten een verbond heeft. Er werd gevraagd of ik kon assisteren met het fotograferen hetgeen in zou houden dat ik niet aan alle trainingen deel zou kunnen nemen. Hierover hoefde ik niet lang na te denken want om aan alle lessen deel te nemen is niet meer op te brengen door mij.

Omdat ik de lessen op 26 juli wel wilde meemaken, aangezien dit de eerste les van de Dojocho zou zijn en nog wel op een vrijdag was waarbij ik minder deelenemers verwachtte, heb ik mijn zoon gevraagd om te fotograferen. Hierdoor zou er geen les gemist worden wat foto’s betreft.

Eertse lid aikido bij ASVDbudo

Bij binnenkomst van de sporthal in Almere was het even zoeken want er stonden een aantal mobiele balie’s. En terwijl ik daar stond werd ik benaderd door een oud lid van aikido dronten. Huy was een lid van het eerste uur tijdens de oprichting en ik kende hem ook nog vanuit mijn voorzitterschap bij ASVD-judo. Omdat hij uit Dronten verhuisde is hij gaan trainen in Zwolle bij Ryushikan. Even daarna werd ik door Huy voorgesteld aan zijn leraar Hubert Ravensberg Sensei. Tijdens die kennismaking kreeg ik te horen dat Huy in december voor shodan op gaat en dat ik uitgenodigd ben om daarbij aanwezig te zijn. Voelde mij vereerd en heb dus niet geweigerd.

Veel bekende gezichten

Na het omkleden de tatami opgegaan. En ondanks dat er verschillende stijlen aikido vertegenwoordigd waren zag ik toch heel veel bekende gezichten. Of is mijn gezicht zo bekend geworden door mijn omzwervingen binnen aikido Nederland? Wie ik wel mistte aan bekende gezichten waren de aikidoka’s uit mijn starttijd met aikido. De leden van de JBN. Maar ja, die zijn dan ook niet verbonden aan Aikido Nederland bij mijn weten.

Opening door Wilko Vriesman Shihan

Het evenement werd geopend door Wilko Vriesman Shihan die memoreerde dat het erg lastig was om de start van aikido in Nederland te achterhalen, maar een gedateerde foto uit 1959 waarop iemand met een hakama stond is gebruikt om de start op te tekenen.

Start lesprogramma door Hubert Ravensberg Sensei

De start van het lesprogramma werd geopend door Hubert Sensei. En gelijk bij de warming up bleek al dat het een andere stijl is. Niet dat het verkeerd is, maar het was voor mij een totaal andere opwarming. Ook de technieken waren bij entree anders dan ik gewend ben. Een leermoment dus waarbij het bij mij vertaald werd als “Oh, zo kan het ook”. De verdere uitvoering tot het in bedwang houden van Uke is dan weer gelijk. Zou ook vreemd zijn als dat anders zou zijn. Na afloop van deze les nog even met Ravensberg Sensei gesproken en een losse afspraak gemaakt eens bij hem te komen kijken/trainen. Dat gaat zeker eens gebeuren.

2e les verzorgd door Wilko Vriesman Shihan

De tweede les werd verzorgd door Wilko Shihan Shihan. En aangezien ik bij hem train was er alleen maar herkenning. Voor mij een heerlijke les omdat ik minder in het hoofd zat aangezien ik de technieken ken. Niet dat ik ze goed uitvoer maar ik hoefde minder na te denken dan bij de eerste les.

3e les verzorgd door de Dojocho

De laatste les van de dag werd verzorgd door de Dojocho. De achterkleinzoon van de oprichter Ueshiba. De vertaling vanuit het Japans naar het Engels werd verzorgd door Satomi Ishikawa Sensei. Maar goed ook dat er een vertaling bij was want alleen met kijken kwam ik er niet. Alhoewel de Dojocho met de basisbewegingen startte moest ik toch terug naar het begin van mijn aikidotijd. Het bleek dat er toch wat “eigens” in mijn bewegingen was geslopen die niet helemaal correct zijn. Mijn conclusie is dan ook dat het altijd nuttig en leerzaam is om naar dergelijke stages te gaan die verzorgd worden door de hogere leraren.

Foto impressie op FaceBook

Voor een foto-impressie wordt verwezen naar het Aikido Insight Magazine op Facebook. https://www.facebook.com/AikidoInsight/

Op naar het volgende evenement dus.