Harrie Sparendam start in Dronten aikidoclub voor kinderen: „Werken aan je zelfvertrouwen”

Aikidoleraar Harrie Sparendam. Foto: © maartenheijenk.nl

DRONTEN – „Als ik aan het eind van de middag door Dronten loop, dan zijn de straten uitgestorven.” Het is Harrie Sparendam een doorn in het oog dat kinderen nauwelijks meer buitenspelen. In een poging om de jeugd achter de iPad vandaan te krijgen heeft hij de vereniging Aikido Dronten opgericht. Op woensdag 5 september starten de lessen voor 8- tot 12-jarigen.

Jongeren in beweging krijgen, dáár gaat het Harrie om. „En dat mag wat mij betreft ook voetbal, zwemmen, hockey of paardrijden zijn. Maar aikido is heel geschikt voor kinderen die vastlopen met hun motoriek, die vastlopen in hun contacten met anderen of die onzeker zijn. Bij aikido werk je aan je zelfvertrouwen, onder andere omdat er geen enkel competitie-element in zit.”

Gezondheid

Zelf kwam Harrie Sparendam met aikido in aanraking, toen hij vanwege zijn gezondheid moest stoppen met judo en karate. „Is aikido niets voor jou?”, werd hem gevraagd. Bij deze Japanse krijgskunst gaat het niet primair om fysieke kracht, maar om ronde en dynamische bewegingen.

Het bleek een schot in de roos. Jan Lodewijks — die van Amsterdam naar Swifterbant was verhuisd — werd zijn leermeester en sindsdien is Harrie verslingerd aan aikido. Hij heeft de eerste dan en volgt nog wekelijks lessen in Amsterdam.

Telefoontje van een moeder

Harrie Sparendam was jarenlang voorzitter van ASVD-Budo. Die club biedt echter geen aikido voor kinderen. Het idee om daarvoor een nieuwe vereniging op te richten ontstond, toen hij werd gebeld door een moeder. Zij zocht een aikidoclub voor haar zoontje van acht.

Harrie zocht contact met de buurtsportcoaches, de gemeente en Optisport. „Iedereen wilde meewerken, want de gemeente Dronten doet er van alles aan om kinderen in beweging te krijgen.” Na enkele kennismakingslessen in het voorjaar heeft hij een vereniging opgericht.

Sportzaal De Stal

Na de zomervakantie starten de lessen op de woensdagmiddag. Om twee uur kunnen kinderen terecht tal in sportzaal De Stal aan De Barrage 6. „En dankzij de medewerking van de gemeente zijn de eerste vier lessen gratis”, vertelt Harrie Sparendam, die zelf de trainingen gaat verzorgen.

Waarom is aikido leuk voor kinderen? „Tsja… dat merk je pas als je gewoon komt meedoen”, antwoordt de leraar, „Het gaat om spelen en stoeien, maar vooral om motorische ontwikkeling, om je houding, om discipline, zelfvertrouwen en concentratie.”

„Aikido is een krijgskunst zonder dat je kracht gebruikt. Alles draait om harmonie. Als iemand je aanvalt, zoek je een vreedzame oplossing. En dat leren we de kinderen op een speelse manier aan. Waarbij we wel wat stoeien, want als je moet leren om jezelf te verdedigen heb je natuurlijk altijd een aanvaller nodig.”

Harmonie als drijfveer

Morihei Ueshiba, de grondlegger van aikido, groeide op met jiujitsu en zwaardvechten, maar maakte ook oorlogen mee. „Hij was moe van alle geweld en dacht: de wereld is toch veel mooier als we in harmonie met elkaar leven?”, zegt de Drontenaar met respect, „Die harmonie van Ueshiba is ook voor mij de drijfveer.”

Vanaf 5 september gaat hij het proberen over te brengen op de jeugd van Dronten. Maar als het aan de oprichter van Aikido Dronten ligt is dat niet het eindstation: „Als er bij de oudere kinderen en bij volwassenen vraag naar is, kunnen we ons aanbod uitbreiden.”


Dit artikel is op vrijdag 10 augustus 2018 verschenen in De Drontenaar:
Lees hier het originele artikel op de website van De Drontenaar