Op 6 juni 2015 de stage van Christian Tissier Shihan bezocht op Papendal.

Donderdag 4 juni was de ontstoken voet weer helemaal genezen dus gelijk weer getraind bij Nico op de Veemarkt. Dit ging best redelijk goed na mijn afwezigheid van een maand , dus werd het besluit genomen om zaterdag 6 juni naar Papendal af te reizen om deel te nemen aan de stage van Christian Tissier Shihan. Een stage van Christian Tissier Shihan is altijd een belevenis en die wil ik dan ook voor geen goud missen. Had eigenlijk het hele weekend gewild maar er is ook nog zoiets van een sociaal weekend dus de keuze moest gemaakt worden voor de zaterdag of de zondag.

Aangezien ik op woensdag  3 juni in Den Haag moest zijn en op de terugweg bij Sachien Raghoe Sensei langs ben geweest, wist ik dat Sachien Sensei op zaterdag heen zou gaan. Van Remco vernam ik dat hij alleen op zaterdag kon en Fred kon alleen zondag. Toch nog even met het thuisfront gesproken en besloten om zaterdag te gaan omdat je dan twee dagdelen stage krijgt terwijl dat op zondag maar één dagdeel is.

Na een mailtje aan Kitty Sempai donderdag of zij meeging zaterdag was het antwoord een enthousiaste ja. Dus alles was geregeld. Totdat er ’s avonds een hulp vraag kwam van Satomie Sensei. Hierop gereageerd met als antwoord dat ik kassahulp kon zijn met wat andere hand- en spandiensten. Dit toegezegd waarbij duidelijk werd dat het niet 9:30 uur vertrekken zou worden maar dat ik er al om 9:30 zou zijn. Gevolg was uiterlijk 8:00 vertrekken van huis.

Dus 8:00 uur bij Kitty Sempai, die al klaar stond, en doorgestoomd naar Papendal. Daar waren wij de eersten want de beheerder moest alles nog even openen. De kleedkamers werden geopend waarna Kitty Sempai en ik ons konden omkleden. Daarna door de gang naar de dojo die ook op lost bleek te zijn. Even om de dojo gelopen en daar zag ik Satomi Sensei, Wilko Sensei en Christian Shihan aankomen lopen. Een korte begroeting want er moest nog wel wat werk verzet worden. Water halen en klaar zetten in de dojo, bewegwijzering naar de dojo en alles klaar zetten voor de inschrijvingen. Ondertussen kwam Heike Sensei aangelopen met twee cursisten. Die hielpen ook mee waterdragen en later matten leggen in zaal 2. Mocht het te vol worden dan kon er in twee groepen gewerkt worden. Gelukkig bleek dat alle 150 cursisten in de dojo konden. Wel druk maar met wat opletten naar elkaar kon dat nog net. Inclusief Ukemi.

Exact 11:00 opende Wilko Sensei de stage, nam het woord en introduceerde Christian Shihan. Christian Shihan startte gelijk. Ben vergeten met welke techniek aangevangen werd maar waar het de hele dag om ging was werken vanuit het centrum, geen kracht gebruiken, de juiste pakking gebruiken en letten op de kleine technische aanwijzingen die ervoor zorgde dat je houding en balans in evenwicht bleek maar die van Uke verstoord werd. En zoals het bij mij werkt, ik leer van de aanwijzingen die tijdens het toepassen gegeven worden. Of dit het aanvoelen is, het goed opletten als een hogere band Tori de techniek uitvoert, of in sommige gevallen de verbale uitleg.

Voorbeeld 1 —— Aanval: Katate Ryote Dori. Verdediging: Kokyu Ho. Toen Uke mij vastpakte maakte ik Tenkan, pols naar de knie en vandaar uit vanuit mijn centrum omhoog om Kokyu Ho uit te voeren. Het ging wel, deels omdat ik sterk genoeg ben en deels omdat Uke met de beweging meeging. Na een aantal keren deze vorm uitgevoerd te hebben gaf ik als Uke de volle weerstand bij Tori. Er was geen houden aan en daarbij voelde ik dat er weinig kracht van zijn kant nodig was. Dus gevraagd hoe de techniek verbeterd kon worden. Bleek dat Tori een weekend bij Christian Tissier Shihan in Parijs was geweest en deze techniek ook heel vaak werd gedoceerd. De bedoeling is dat je het punt van vastpakken laat staan. Daarom draai je met Tenkan. Dan breng je niet je pols naar je knie maar je laat het punt van vastpakken (je pols) op zijn plaats maar brengt juist je elleboog naar je knie. De elleboog komt als het ware onder je pols. En dan is een kwestie van opstaan. Hiermee breng je Uke op zijn tenen en dan wordt het makkelijker om je pols achter je hoofd te brengen, vanuit je heupen naar Uke te draaien en de zwaardslag te maken waarmee Uke Ushiro Ukemi kan maken. Of een rol, net wat Uke het beste uitkomt.

Voorbeeld 2 —— Aanval: Kata Dori. Verdediging: Ikkyo Omote. Christian Shihan had aangegeven dat het de bedoeling was dat deze techniek in 4 fases uit te voeren. Uke pakt de schouder vast, Tori beweegt de arm van het vastgepakte schouder (met hand 1) naar buiten en brengt tegelijk de andere hand (hand 2) naar het gezicht van Uke. Een soort Atami. Fase 2 is dat hand 2 over de biceps naar de elleboog van Tori gaat waarbij je op moet letten dat je de energie tussen je handen houdt. Fase 3 is dat je hand 2 naar de hand van Uke brengt en deze vastpakt in de Aikido greep. Fase 4 is dat je hand 1 omhoog beweegt, je naar het centrum van Uke beweegt vanuit je heupen en hand 1 met een boogje laat vallen. Zo kom je vanzelf in de Ikkyo houding uit. Op die manier kost het je weinig  kracht om deze techniek uit te voeren. Ik liep vast omdat ik teveel wegdraaide met hand 1. Uke voelde dit en liet zich gewoon tegen mij aanvallen. Na een correctie van mijn kant door minder te draaien en mijn arm minder naar buiten te bewegen maar wel meer met open borst en rechte schouders te gaan staan, bleek ineens alles wel te werken.

Voorbeeld 3 —— Aanval Kata Dori Menuchi. Verdediging: Ikkyo Omote. Na was het zaak om de aanval vroegtijdig af te breken en gebruik te maken van de onbalans van Uke om door Uke te lopen en dan Ikkyo uit te voeren. Je moet dus op het juiste moment starten, de Shomen Uchi op tijd op te vangen volgens de gebruikelijke techniek en dan door te lopen en de arm van Uke zo te bewegen dat je uitkomt in Ikkyo. Ik had Sachien Sensei als Uke en die liet mij heel goed voelen dat ik open stond. Mijn elleboog teveel naar buiten, de beweging teveel naar de zijkant en niet naar het centrum en vanuit het centrum werken maar vanuit de schouders dus vanuit kracht. Zonder woorden werd duidelijk gemaakt dat ik open stond. Hoe? Gewoon door een tik tegen mijn neus te geven. Naar de zijkant bewegen? Gewoon uitstappen. Dus ging de elleboog naar binnen en richting Uke. De beweging ging rechtdoor door Uke en ziedaar, ook deze techniek werkte ineens een stuk makkelijker. Dank voor de aanwijzing Sachien Sensei.

Ook kwamen nog een Ushiro Ryo Kata Dori met Kote Gaeshi voorbij, een Yokomen Uchi met Shiho Nage, een Aihanmi katate Dori met Irimi Nage en nog een paar technieken. De Kote Gaeshi werd getraind met Andries Sensei en ging wel goed. Geen kracht, geen probleem en ook geen vastlopen als Andries Sensei mij probeerde te blokkeren. Goed naar achteren en techniek uitvoeren lukte dus. Alle andere technieken gingen ook goed waarbij de Irimi Nage wel weer leerzaam was. Ik had Viktor (een fransman) als Uke en als het niet werkte bleef hij staan. Het werd ook blokkeren van zijn kant als hij daar gelegenheid toe kreeg, en tot slot zelfs proberen met een judo techniek over te nemen. Na eerst verrast te zijn kwam de gewenning van vroeger. In eerste instantie terugvallen op de vroegere basis ofwel, ik de techniek niet goed uitvoeren, hij een been worp willen inzetten waarop ik voorbereid was en hem met een voetveeg kon vloeren. Maar dit was geen stage Judo maar Aikido dus snel weer overschakelen naar Aikido. En dan blijkt dat als je de techniek goed uitvoert je Uke hoort zuchten. Andersom was het ook dat als ik voelde dat hij veel kracht ging gebruiken ik kon blokkeren en als hij de Nage niet goed uitvoerde ik kon ontsnappen. Nu is mijn Frans niet zo goed maar we voelden elkaar wel goed aan. En met een dikke smile en na afloop elkaar een handje geven met elkaars namen noemen was ook hier weer een wederzijds respect geboren. Iets dat ik zo vaak tegenkom in Aikido. De ontspannen sfeer maar het omgaan met elkaar vanuit een wederzijdse waardering.

Exact 17:00 uur was de stage ten einde. Wilko Sensei nam weer het woord en bedankte iedereen voor de komst en het harde werken. Christian Tissier Shihan kreeg een daverende applaus waarna het tijd was voor de groepsfoto. Zodra ik deze heb kunnen downloaden wordt die toegevoegd. Met dank aan Siavash Derakhshan Sensei van Aikikan, Aikido Centrum Den-Bosch.

Nu eerst alle aandacht naar het Shodan examen. Een drukke periode komt er dus aan met veel trainingen thuis en op de Tatami. Heb er zin in.