Covid-19 of beter bekend als het Corona-virus zorgde voor een lock-down in Nederland. Dit hield in dat alle horeca, bedrijven, sportverenigingen etc. verboden werden hun activiteiten uit te blijven voeren. Dit alles om de verspreiding van het virus te voorkomen.

Contactsporten voorlopig nog verboden maar per 1 juli 2020 weer toegestaan onder bepaalde voorwaarden

In de loop van afgelopen maanden werd er beetje bij beetje door de overheid besloten om de lock-down daar te versoepelen waar dat mogelijk was en waar de besmetting minder risico liep. Sporten waarbij je met elkaar in contact kunt komen, blijven echter verboden om te beoefenen of te trainen tot 1 juli 2020. Budosport is daar een onderdeel van. Per 1 juli 2020 zijn contactsporten tot 19 jaar toegestaan. Hoe dit voor aikido zit vanaf 19 jaar is nog niet voor 100% duidelijk zodat die vraag is uitgezet bij de gemeente.

Sportzalen voorlopig nog verboden te betreden maar gaan open per 1 juli 2020

Aikido kan dus niet beoefend worden tot 1 juli 2020. Ook sportzalen zijn verboden te betreden tot die datum om de verspreiding van het virus te voorkomen. Per 1 juli 2020 kan er weer getraind worden met de jeugd tot 19 jaar maar ook hier is nog onduidelijk of de sportaccommodatie beschikbaar is. Hoe het met de leeftijd daarboven zit krijgen jullie zsm te horen. Door de regels, zoals de 1.5 meter afstandsregel in acht te nemen, is er zoals jullie hebben ervaren nagedacht over een trainingsmethode zonder contact. Hierbij is er buiten getraind in aangepaste vorm maar dit kan ook vanaf 1 juli 2020 binnen plaatsvinden zodra bekend is wanneer wij weer naar binnen kunnen. Dan zijn wij dus minder afhankelijk geworden van het weer.

Aangepaste aikidotraining buiten en/of binnen

Om buiten en binnen te kunnen trainen dient er natuurlijk wel een protocol of richtlijnen opgesteld te worden om besmetting van elkaar te voorkomen. Die richtlijnen zijn voornamelijk opgesteld door de overheid die zich houdt aan de adviezen van de experts. Daarom worden deze richtlijnen streng gevolgd bij het trainen.

Protocol training:

 • Als je verkouden bent, hoest, niest, een loopneus of koorts hebt blijf je thuis
 • Als er thuis mensen Coronaverschijnselen hebben of positief getest zijn, blijf je ook thuis
 • Als je in de buurt of in aanraking bent geweest met mensen die Coronaverschijnselen hebben (gehad), blijf je ook gedurende de incubatietijd thuis
 • Je gaat thuis al naar het toilet want je kunt niet naar de wc in het gebouw
 • Je komt en gaat in je trainingskleren want je kunt je niet omkleden in het gebouw
 • Een mondkapje mag maar is niet verplicht
 • Je komt op tijd om je handen te ontsmetten voor aanvang van de training. Dit doen we in groepsverband.
 • Je neemt zelf ontsmettingsmiddel mee om je handen te ontsmetten, mocht je dat vergeten zijn dan kan je dat bij de trainer halen
 • Je blijft op minstens 1,5 meter afstand van de andere leden dus gaat niet stoeien, ravotten of elkaar vastpakken
 • Je geeft elkaar ook geen hand maar groet elkaar op afstand met een buiging
 • Je neemt een handdoekje mee om zweet af te vegen en dat handdoekje stop je steeds onder je kleding
 • Mocht je door inspanning moeten hoesten dan doe je dat in je elleboog
 • De trainer neemt lange bezemstelen mee, langer dan 1,5 meter, om daarmee technieken te kunnen oefenen. Deze bezemstelen zijn al schoongemaakt en worden na de training weer schoongemaakt door de trainer
 • Na het trainen groet je naar elkaar met een buiging en vertrekt naar huis waar je kunt douchen want het gebouw is gesloten
 • Als er vragen zijn dan kan dat na de les op gepaste afstand van elkaar of je stuurt een mail naar de trainer

Voorlopige planning buiten trainen

Omdat buitentraining niet afhankelijk is van de ruimte en beschikbaarheid van de sportzaal, kunnen de trainingsdagen en -tijden vrij ingevuld worden. Wel zijn wij afhankelijk van het weer, dus wordt er alleen getraind als het droog is. Dit blijft zolang er nog geen duidelijkheid is over de beschikbaarheid van de sportzaal en een akkoord van de gemeente hoe wij onze contactsport uitoefenen.

Omdat er getraind wordt op het schoolplein naast de sportzaal wordt dit gedaan als er geen kinderen aanwezig zijn. Dit om de kinderen niet tot last te zijn als zij op hun tijden willen spelen of daar aanwezig zijn, maar ook om verstoring van de les en contact met die kinderen te voorkomen. Daarom is besloten te starten om 18:00 uur. De dagen worden naar beschikbaarheid van de leden en in overleg ingevuld. Deze dagen zijn voorlopig elke woendag- en vrijdagavond vanaf 18:00 uur.

Woensdag 1 juli, vrijdag 3 juli etc. start is 18:00 uur.

De weersverwachting blijven slecht maar dat waren ze ook afgelopen week terwijl het hier in Dronten droog bleef. Bekijk anders buienradar voordat je gaat. Meldt je wel af op mijn mobielnummer of via de mail als je niet kunt komen.

Voorlopige planning binnen trainen

Het is nog onbekend of de sportaccommodatie beschikbaar is op de woensdagmiddag van 14:00 tot 15:00 uur en op de vrijdagavond van 18:00 tot 19:00 uur. Zodra ik daar bericht van heb zal ik de leden in een e-mail hiervan op de hoogte brengen. Tot die tijd kan er dan ook geen planning afgegeven worden.

Mochten er nog vragen zijn, dan kan je die stellen via de mail, per whatsapp of na de les aan de trainer.