Aangezien ik niet het hele weekend naar de DAF zomerschool 2019 kon ben ik alleen op zaterdag 20 juli geweest.

Naast trainen ook gezelligheid

Met de vriendenclub van Aikido Centrum Rotterdam werd afgesproken dat ik zaterdag de hele dag zou meetrainen. Fred gaf aan alleen de avondsessie mee te kunnen doen. Het was allang goed dat hij kon komen want naast het trainen gaat het tenslotte ook om de gezelligheid na het trainen. Dat dit altijd gebeurd tijdens een etentje is niet geheel bijzaak.

De nodige nieuwtjes werden uitgewisseld

Op tijd van huis dus ruim op tijd aangemeld bij sensei Satomi voor de inschrijving. Omkleden en klaar maken voor de lessen. De vriendeclub stond al klaar dus daar bij aangesloten en de nodige nieuwtjes uitgewisseld,

Nieuwe vorm van lesgeven door shihan Wilko

Stipt 13:00 uur startte sihan Wilko de les. Na de warming up bleek het een voor mij nieuwe vorm van les gegeven te worden. Shihan Wilko stond alleen en gaf aan hoe wij onze basis en bewegingen moesten coördineren. Waar normaal een uke gevraagd werd waarmee een techniek wordt voorgedaan kregen wij nu een duidelijke demonstratie dat je vanuit je basis en balans moet bewegen. Dus op één been staan en je voet van voren naar achteren plaatsen. Hierna werd een uke aangewezen en liet shihan Wilko zien wanneer je je techniek in moest zetten. En dat blijkt dus op het moment dat je op één been staat, je voet naar voren beweegt zodat je op je maximale balanspunt staat. Dan zet je de techniek in en blijkt dat je dan meer met jezelf bezig bent dan met uke. Het gevolg is dat je geen energie geeft aan de uke maar alles in je eigen lijn centreert. Uke ervaart hierbij dan de leegte en de neerwaartse energie (de techniek was een ikkyo) en volgt haast vanzelf deze beweging.

Het bleek toch weer werken met andere deelnemers

Shihan Wilko gaf het eerste deel van de dag alleen maar les in deze houding. De technieken die hierbij werden uitgevoerd waren voornamelijk Ikkyo, Nikkyo en Shihonage. Alles vanuit Aihanmi.

Regelmatig stond ik te trainen met sensei Sachien, Daniël en Tom van Aikido Centrum Rotterdam maar tussendoor ook met een aantal andere aanwezigen. En het bleek dat het toch wel meer “werken” was met andere deelnemers dan met de bekenden. Maar gelukkig kreeg ik toch weer hele nuttige aanwijzingen van sensei Sachien die dan gelijk weer gebruikt konden worden. Het was een enerverende les waar weer veel opgestoken is.

Werken vanuit Ki

Na de pauze kwam Fred er ook bij. De tweede les van de dag was het voortborduren op de technieken. Ik noem dit werken aan Ki. Het is niet zozeer het vastpakken van Uke maar meer uke begeleiden in de richting die jij met jouw energie aangeeft. Je zou het haast aikido zonder vastpakken kunnen noemen. En ook nu weer de nodige aanwijzingen gekregen van zowel sensei Sachien maar ook van shihan Wilko die regelmatig lansgkwam om te kijken of het begrepen was en de uitvoering redelijkerwijs goed ging.

Op de foto’s uitleg van shihan Wilko en daarna zelf oefenen met Fred.

Al met al genoten van deze dag, veel geleerd maar ook weer oude contacten opgehaald met vooral Remco.

Na de training door naar het restaurant waar het heerlijk toeven was en het toch nog later werd dan geplanned was.

Volgende week een thuiswedstrijd in Almere. 60 jaar aikido in Nederland.

Volgende week in Almere 60 jaar aikido in Nederland.

Kijk er nu al naar uit.