Op woensdag 27 november heeft Aikido Dronten een gastles mogen geven op basisschool Christiaan Huygens in Dronten.

Evenals in 2018 zijn een aantal basisscholen benaderd om aikido meer naamsbekendheid te geven door een gastles te geven. In 2018 heeft dat geresulteerd in aikidolessen aan de groepen 7 en 8 van een aantal basisscholen in Dronten waaronder de Christiaan Huygens.

Nieuwe docenten Christiaan Huygens

Omdat er contacten waren met de scholen was het benaderen makkelijk. Echter, de Christiaan Huygensschool was gesloopt en ondergebracht op een andere locatie omdat de nieuwbouw nog niet gereed is. Ook waren de docenten met wie er in 2018 contact was niet meer aanwezig zodat er opnieuw kennis gemaakt moest worden. Deze kennismaking verliep in een open sfeer en al snel was er van beide kanten enthousiasme om een gastles te geven tijdens de gymlessen. Dit zou gebeuren aan twee gecombineerde klassen. Eerst de klassen 6 en 7 waarna dan de klassen 7 en 8 zouden volgen. Aangezien er twee lesuren per gecombineerde klassen waren werd besloten het laatste uur van klas 6/7 te doen en daarna het eerste uur klas 7/8.

Dynamische eerste les met een kleine demonstratie

De les aan klas 6/7 was wat druk omdat er een nieuwe leraar in een vreemde outfit het gymlokaal binnen kwam lopen. Maar na een uitleg over de kleding en het maken van afspraken hoe wij met elkaar om zouden gaan tijdens de les deed iedereen lekker mee. Hier en daar wat speels gedrag maar dat mag want het zijn kinderen en daarbij stond er een nieuwe leraar die altijd uitgeprobeerd wordt. Door wat extra uitleg te geven en de vaart erin te houden door ze tussendoor wat te laten hollen met een vakkenspel, werd dit ondervangen. In deze klas zitten drie kinderen die al aan aikido doen. Twee leden, Martin en Lourens, uit mijn vereniging en één van Aikido Almere. Omdat deze aikidoka’s hun kunnen wilden laten zien heb ik ze een aantal techniekjes laten doen zoals Mae Ukemi, Shiko, Tai sabaki en Tachiwaza Ikkyo. Daarna alle kinderen Ushiro Ryote Dori Ikkyo laten doen wat toch wel persoonlijke uitleg nodig had. Dat de kinderen na de les om wat extra uitleg vroegen en de gymleraar aangaf dat het een leuke dynamische les was, geeft aan dat het geslaagd was.

Tweede les had toch wat meer aandacht

De kinderen van klas 7/8 stonden al klaar. Zij waren evenals klas 6/7 vooraf ingelicht dat er een aikidoles gegeven zou worden. Omdat ik nu niet de klas binnen kwam lopen tijdens de les maar zij binnen kwamen lopen tijdens het afsluiten van de voorgaande les, was de entree voor mij makkelijker en daardoor wat rustiger. Dat er ook wat oudere kinderen in deze gecombineerde klas zitten maakte het nog eenvoudiger. Ik had gelijk de aandacht want de interesse was al opgewekt en na ook hier afspraken gemaakt te hebben kon er gestart worden. In deze klas was een stagiar die ik mooi kan gebruiken als uke. Deze stagiar doet aan Pencak silat waardoor ik niet helemaal rekening met uke hoefde te houden als het zou gaan om een ukemi. Daarbij was het een volwassene zodat het in de ogen van de kinderen eerlijker zou verlopen dan als ik een kind van 10 jaar als uke zou hebben. Na als opwarming ze een paar rondjes had laten lopen werd begonnen met Suwari waza Kokyu ho. Zo konden ze voelen wat uke doet en waar de energie zit. Al snel kon je de macho’s onder de jongens zien. Maar na enige uitleg liep dat ook goed. Op dat moment kwam mijn zoon binnen en kon ik met hem als uke duidelijk laten zien dat als er met kracht en grote weerstand wordt aangevallen aikido juist makkelijker wordt. Je gebruikt immers de energie van de ander. En ook na afloop van deze gastles waren er veel vragen van zowel de leerlingen als de docenten.

Al met al weer prachtige gastlessen kunnen geven in het basisonderwijs.

Met dank aan basisschool Christiaan Huygens dat ik daar gastlessen heb mogen geven en alle medewerking heb gekregen van de sportdocenten.