Op 26 februari 2021 bereikte mij het nieuws dat Donovan Waite Shihan plotseling is overleden.
Wij wensen zijn familie, dierbaren en vrienden alle sterkte toe met het verlies van een prachtmens.

Donovan Shihan werd op 4 november 1957 geboren in Jamaica. In Birmingham (VK) stroomde Donovan op jonge leeftijd na judo en karate door in aikido, waarin hij al op zijn 14e zijn shodan behaalde. In 1981 begon hij als uchi-deshi bij Yoshimitsu Yamada Shihan, waar hij twaalf jaar verbleef. Yamada Shihan is op zijn beurt weer een uchi-deshi geweest bij O-Sensei, Morihei Ueshiba.

Donovan Shihan had zijn eigen dojo — The Aikido Institute of Philadelphialphia — maar was ook een graag geziene docent op stages, en hij gaf onder andere les bij The New York Aikikai dojo van Yamada Shihan. Een bezoek aan mijn familie in New York, betekende voor mij steevast ook een bezoek aan de Aikidolessen van Donovan Shihan in beide dojo’s.

Op YouTube vond ik een interview met de Shihan toen hij doceerde in Braziliƫ. Het geeft een mooi portret van de persoon die hij was, geheel in zijn eigen woorden. Hij wist mij vanaf onze eerste ontmoeting inspireren, en mede door hem is mijn passie voor aikido gegroeid tot wat het nu is. Ik zal Donovan missen.