Vanavond bereikte mij het droevige nieuws dat Sensei Jan Lodewijks gisteren, 17 januari 2016, op 80 jarige leeftijd is overleden.

Jan is samen met Jan Rusman en Carel Zappey één van de oprichters van Aikido in Nederland.

Jan is opgebaard in het crematorium van Lelystad waar op donderdag 21 januari van 19.30 tot 20.00 uur een condoleance zal zijn.

De crematie plechtigheid is op vrijdag 22 januari om 17.30 uur in het crematorium Ölandhorst aan de Oostranddreef 1 te Lelystad.

Joke, zijn kinderen, zijn kleinkinderen en zijn dierbaren wens ik hierbij heel veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.


De eerste reacties na het verzenden van het dit bericht aan Aikido bekenden en oud leden van Jan waren:

 • Ik ga er in ieder geval naartoe. Groeten, Kitty
 • Donderdag ga ik naar de condoleance. Helaas vrijdag niet i.v.m. les geven en er geen vervanging geregeld kan worden. Groet, Harry
 • Bedankt voor je bericht.
  Ik had het van Claudia ook al gehoord en was al van plan naar de begrafenis/crematie te gaan.
  En nu zeker dat Joke het op prijs stelt. Wellicht zie ik je daar?
  groet, Johan
 • Bedankt voor de snelle en volledige informatie. Ik ben niet in de
  gelegenheid om naar Lelystad te komen,op het ogenblik ben ik wat minder
  mobiel. Jan was, samen met Jan Rusman en mijzelf,bij de eersten die shodan
  examen deden bij Sugano Sensei. Wij hebben samen wel wat meegemaakt.
  Het was een drukke en roerige Aikidotijd,de standvastigheid,de humor en
  gedrevenheid van Jan heb ik altijd bewonderd.
  Op een gegeven tijdstip zijn wij wel onze eigen weg gegaan.
  Er komt een bloemstuk van mijn vrouw en mij morgen voor de condoleance.
  Ik heb geprobeerd bericht te sturen naar vroegere trainingsmaten van hem.
  Ik hoop voor Joke dat er een aantal zal komen.
  Het spijt mij dat ik er niet bij kan zijn !
  Met vriendelijke groeten
  Carel Zappeij
 • Bedankt voor dit bericht. Wat erg dat Jan overleden is, gecondoleerd. Jan was een geweldige kerel en in hart en nieren een Aikido.

  Groeten Freek


  Donderdagavond 21 januari was er een condoleance in het uitvaartcentrum Ölandhorst te Lelystad. Jan lag opgebaard in zijn Gi en Hakama en over zijn borst hield hij zijn Katana vast. Naast familieleden, vrienden en bekenden kwamen ook een aantal oud aikido-leerlingen afscheid van Jan nemen en brachten hem een laatste groet.

Vrijdag 22 januari was de crematie. De aula was behoorlijk vol. De plechtigheid was heel mooi en ingetogen. Zijn kleindochter en schoonzoon hadden een prachtige en emotionele In Memoriam. Wat heel duidelijk werd was dat Jan een man van weinig woorden was maar wel een mensen mens met een heel groot warm hart maar bovenal een familieman.

Na de plechtigheid was er gelegenheid om het verdriet te delen en na te praten. Hartverwarmend was het de belangstelling vanuit de Aikido te ervaren. Naar schatting waren er een tiental oud leden van Jan maar bijzonder was het dat Sensei Fransisca van Leeuwen (DAF stijl Tissier) met haar zoon Robert (Tendoryu stijl Tohei) ook aanwezig waren. Omdat zij les hebben gekregen van Sensei Dick de Wit en via hem Jan Lodewijks kenden, kwamen zij vanuit Den-Haag hun respect tonen aan één van de pioniers van Aikido in Nederland.


Op de website van Budo Ryu Kenshin (http://www.budoryukenshin.nl/nieuws) is een prachtig stuk te vinden over Jan. Ik heb dit stuk hieronder gekopieerd maar een bezoekje aan hun website (en mijn oude club) is zeker aan te bevelen.

18-1-2016

In Memoriam Jan Lodewijks!

Heden, maandag 18 januari 2016, kreeg ik het droevige bericht dat Jan Lodewijks, afgelopen zondag 17 januari 2016, op 81 jarige leeftijd is overleden.

Jan Lodewijks was één van de oprichters, samen met Jan Rusman en Carel Zappey, van Aikido in Nederland. Jan begon ooit een Dojo voor Aikido in Sporthal ‘De Pijp” te Amsterdam. Hij gaf Aikido naast zijn dagelijkse werkzaamheden als eigenaar van een fietsenzaak aldaar. Nadat Jan Amsterdam verruilde voor Swifterbant nam Wilco Vriesman zijn Dojo over. In Swifterbant had Jan zijn zaak “Ronin” en daarnaast begon hij Aikido trainingen te geven, eerst onder de noemer Swift en daarna Budo Ryu Kenshin. Dit deed hij met veel plezier en overgave tot op hoge leeftijd. Door zijn afnemende gezondheid moest Jan, helaas met zijn geliefde sport Aikido stoppen. Dit viel hem zwaar, maar hij wilde ook genieten van het leven met zijn vrouw Joke nu dat nog kon. In de zaak Ronin was het altijd hard werken, maar Jan was altijd in voor een praatje en gezelligheid stond bij hem ook voorop. Wanneer je ook kwam en hoe druk hij het ook had je was altijd welkom. Voor alles had Jan een oplossing. Toen er in een bestuursvergadering werd geopperd om de “ouderen” uit Swifterbant en omgeving te leren valbreken, was Jan degene die riep dat hij dat wel wilde doen. Nadat bleek dat er geen plek was in de Dojo op de tijdstippen dat het beste uit kwam, riep Jan dat het wel kon bij hem in de zaak. En dat gebeurde, Jan gaf een training valbreken in zijn zaak Ronin voor ouderen en met succes. Jan genoot hier zichtbaar van. Voor de vereniging, eerst Swift en later Budo Ryu Kenshin, stond Jan altijd klaar, ook na het stoppen met Aikido. Vele judoka’s en Aikidoka’s uit Swifterbant hebben “zijn” Ronin pakken gedragen. Nu is Jan er niet meer. Een man met het hart op een goede plaats, Aikido man in hart en nieren, Jan, Aikido kanjer, vaarwel, we zullen je humor, raad en optimisme missen, maar vergeten zullen we jou zeker niet!

De crematie plechtigheid zal a.s. vrijdag 22 januari 2016 zijn. Afscheid nemen van Jan zal a.s. donderdag 21 januari 2016 zijn. Precieze tijden en locatie zullen nader bekend worden gemaakt.

Het bestuur, trainers en leden van Budo Ryu Kenshin leven mee met Jan zijn geliefde vrouw Joke, kinderen, kleinkinderen, familie en allen die verdrietig zijn om het overlijden van Jan.

Heel veel sterkte toegewenst!

Overlijdenskaart Jan Lodewijks


Tijmen Pap berichte mij later dat Jan postuum is opgenomen in de Internationale Hall of Fame.                                                       Zie hiervoor de Link naar CBME


Op de vraag herinneringen te delen, zoals anekdotes, humoristische, belevenissen etc, kwamen de volgende mailtjes binnen. Het laat zien wat voor bijzonder mens Jan was.

 • Een prachtig mens heeft ons verlaten. Hij laat goede herinneringen na. Dank je voor je mail. Eelc  (uit kampen)
 • Ik heb Jan toch vrij kort meegemaakt maar voornamelijk in het begin van mijn Aikidoperiode. Voor het eerst kwam ik hem opzoeken in de fietswinkel etc .. die hij in de Marco Polo buurt in Amsterdam had. Daar was niks mis mee maar hij vond dat minder boeiend. Hij wilde naast aikido natuurlijk, een winkel opzetten in budoartikelen, in de ruimste zin, t.w. Boeken judopakken etc. Hij had toen al een klein optrekje vlakbij de fietswinkel waar hij terecht kon om zich daarin uit te leven. Later is dat de winkel aan de Burgemeester Van Leeuwenlaan geworden, in Amsterdam, Het streven naar totstandkoming van die winkel was voor zover ik mij kan herinneren een soort roeping. Dat is ook gelukt De periode Swifterband is veel later gekomen, maar daar weet jij ongetwijfeld meer van dan ik.
  Jan, Jan Rusman en mijzelf, wij hebben eigenlijk enigszins contact gehad tot en met de uitreiking van onze Shodan Aikikai. Daarna ging iedereen zijn eigen weg.
  Over de trips naar plaatsen waar wij les kregen, in het DAF bestelbusje,het automerk, een anekdote, onderweg geeft Jan mij twee bifis, een soort borrelworstje. Ik liet het mij smaken. Jan vraagt 2 of 3 keer of het smaakte.Waarop ik volmondig ja zei. Het bleek dat ik de worstjes met plastic en al had gegeten. Hij had niks gezegd …
  Een ander verhaal, ik zou met hem terugrijden na een stage, Jan zegt ga jij maar vast naar de auto ik kom zo .. Ik braaf erheen portier open en ik ga zitten ..
  Ik had alleen niet in de gaten dat de bouvier ook in de auto zat te wachten, gelukkig was Jan op tijd erbij. Dat beest kende mij niet …

Uit de tijd met Jan en met Jan Rusman kan ik me herinneren dat we in Aikido op elkaar konden rekenen. Want zoals ik zei het was een roerige tijd. Wij hebben elkaar altijd gesteund
Ik ben bij Jan en Joke altijd welkom geweest, met trainen, ook bij hem thuis in Halfweg.

Ik had gehoord over zijn situatie de laatste jaren. Ik hoop vurig dat als hij even helder is geweest, hij eindelijk rust heeft gevonden.

Met vriendelijke groeten
Carel Zappeij

 • Van de lessen bij Jan weet ik nog heel goed dat als je je best gedaan had je van hem een “daverend” applaus kreeg. Dat zag er als volgt uit:

                    IMG-20160125-WA0000IMG-20160125-WA0001

En aan het eind van de training had Jan ook altijd een “verrassing”. Hoopvol  wachtten de nieuwelingen op wat er ging gebeuren. En de verrassing was…. de matten opruimen!

Tijmen.


Filmpje van Jan.

Opendag Ortigia: https://www.youtube.com/watch?v=f49-wbs-GnI