Kitty Sempai behaalde op 11 april het diploma Rijkserkend Assistent Leraar Aikido.

Afgelopen zaterdag 11 april weer vroeg op want ik zou met Kitty Sempai mee naar Papendal. Daar werden op die dag alle examens afgenomen van de cursisten die in 2014 de opleiding Assistent Leraar Aikido hadden gevolgd. Nu was het geen nieuwe afspraak dat ik mee zou gaan, want deze datum was al maanden bekend en stond sinds de bekendmaking al in mijn agenda.

Bij Kitty Sempai aangekomen werd aangegeven dat Mark en Jhonnie mee zouden gaan want aan elke examenkandidaat werd gevraagd een aantal van hun leden mee te nemen die een gradatie hebben van rond de 6e kyu. En die hebben Mark en Jhonnie.
Dus op naar het rende vue punt en na even wachten kwamen zij aangereden. Meerijden kon niet want wij zouden na het examen richting Amsterdam gaan voor mijn Shodantraining.

Om 8:30 aanwezig op Papendal en gekeken naar de nieuwe opstelling in de dojo van Aikido Nederland. Peter Sempai had er heel wat werk in gestoken om twee matten, een scheidingsmuur van het schoenenrek en nog twee aparte bespreekkamers in te (laten?) richten. En net alsof het een stage was ook nu weer de gezelligheid en de hartelijke ontvangsten. Zoveel bekenden die je dan ineens ziet. Bekenden waarvan je niet eens wist dat zij aan de opleiding meededen. Maar ook onbekenden.
Van zichtbare spanning leek geen sprake, maar als je goed oplette zag je de diepe zuchten toch wel zo nu en dan verschijnen.

Tot bijna 9:00 uur was het een komen en gaan van cursisten met hun meegenomen uke’s. Een hele opkomst. Als je nagaat dat er in de ochtendsessie 12 examenkandidaten zijn die allemaal leden van hun dojo hebben meegenomen dan kan je een inschatting maken dat er heel veel uke’s rondliepen. En alles ging gemoedelijk zonder dat ik zag dat er organisatorisch gestuurd werd. Door de “richtingaanwijzers” was alles snel en makkelijk te vinden. Zelfs voor de inwendige mens was gezorgd want koffie, thee, water maar ook versnaperingen waren aanwezig. En er liepen zelfs twee gastjuffrouwen rond die zorgden voor voldoende aanvoer of je de weg wezen als je iets niet wist. Dit waren jeugdleden van Groene Hart Aikido uit Woerden genaamd Joya en Robin.

Tien minuten voor aanvang kwamen Mark en Jhonnie al omgekleed de dojo instappen en vijf minuten voor aanvang Kitty Sempai. Er werd nogmaals door Peter Sempai uitgelegd wat de bedoeling was, wat er gedaan werd en wat er verwacht werd. Om 9:00 uur startte de examens. Kitty Sempai stond met haar bekende en onbekende leerlingen op de tatami. Er werd netjes gegroet naar O’Sensei, naar de jurytafel met drie juryleden en naar de leerlingen waarna de les begon. Deze duurde maar 25 minuten want dat was de examentijd.

Toen Kitty Sempai afgegroet had kwam zij van de tatami. Ik vroeg hoe het gevoelsmatig gegaan was waarop een eigen reflexie volgde. En terwijl de andere twee examenkandidaten alweer opkwamen bleven AntonSempai en Kitty Sempai in afwachting staan tot zij opgeroepen werden voor de reflexie van de juryleden. Die van Anton Sempai was kort want hij was snel terug. Vroeg hem hoe het gegaan was waarop het antwoord was dat hij geslaagd was. Maar wel een pittige reflexie gehad zij hij. En alles terecht maar hij kon dat pareren door aan te geven waarom het zo gegaan was. En daarmee was de jury overtuigd. Dus een hartelijke felicitatie. Niet lang daarna kwam Kitty Sempai naar buiten. Ook geslaagd dus zij werd door iedereen die aanwezig was hartelijk gefeliciteerd. Het bleek dat Peter Sempai zelfs een foto-shoot hoekje had gemaakt, dus ieder apart maar ook gezamenlijk op de foto.

Kitty SempaiKitty Sempai en Arnold Sempai

Kitty Sempai en Anton Sempai Rijkserkende Leraren Aikido 2015

 

De eerste twee nieuwe Rijkserkende Assistent Leraren Aikido in 2015.

Mark en Jhonnie bleven nog uke op de tatami bij andere examenkandidaten dus die hebben het heugelijke feit gemist. Zij mochten wel van de tatami want om vanaf 9:00 uur tot 12:00 uur achter elkaar op de tatami te staan is wat lang. Dus afgesproken was dat als je even bij wilde komen je weg kon. Niet tijdens het examen natuurlijk maar wel na afloop van een examen. En ook dit ging zonder dat er gestuurd werd harmonieus. Zonder schema’s of aanwijzingen werd er heel ordelijk gewisseld. En ook hier hulde voor alle uke’s die belangeloos zijn gekomen.

Elk half uur kwamen er twee examenkandidaten van de tatami. En met elke kandidaat die ik kende, maar ook de onbekende, werd een praatje gemaakt hoe het gegaan was. Bij de een zag je toch meer ontspanning dan bij de ander. En na de reflexie met de juryleden viel mij op dat een ieder het wel eens was met de reflexie die gegeven werd. Of het nu positief of minder positief was, het werd gezien als leermomenten.

Om 12:00 uur was de ochtendsessie afgelopen. Van de 12 kandidaten waren er 11 geslaagd.
Om 12:15 kwam ik mijn vriendje Tjalie tegen die ‘s middags examen moest doen. Ook weer net als in de ochtend met 11 andere examenkandidaten. Over de hele dag gezien dus 24 examenkandidaten.

Aangezien ik naar Amsterdam moest heb ik hem gevraagd mij ’s avonds het resultaat door te mailen. En dat deed hij dan ook. Ook geslaagd. En net als in de ochtendsessie waren er ook nu 11 geslaagden. In totaal dus 22 nieuwe Rijkserkende Assistent Leraar Aikido erbij dit jaar. En mogelijk nog meer als de andere kandidaten in september herexamen doen.
Al met al een hoog percentage geslaagden in 2015 dus.

Allen van harte gefeliciteerd met het behaalde resultaat.

Na afloop zijn Kitty Sempai, Mark, Jhonnie en ik naar het vdValk restaurant gegaan om het te vieren met een bakkie genot. Troost was het niet dus genot blijft dan over. Daar kwamen wij Bas tegen die ook geslaagd was voor het examen. Wij konden blijven tot 13:00 uur want ik wilde wel wat ruimte hebben om naar Amsterdam te komen. Mark vertelde dat hij 5 keer op de tatami had gestaan en daarvan 4 keer suwari waza. Hij had geen knieën meer over. Maar wel genoten en vooral het leermoment opgepakt dat een techniek wel hetzelfde lijkt maar verschillend uitgevoerd kan worden. Dit beaamde Jhonnie. Hij had ook 5 keer op de tatami gestaan waarvan 2 keer in suwari waza. En ook hij had genoten van deze ochtend. Al met al dus voor iedereen een geslaagde ochtend.
Het was zo gezellig dat ik bijna de tijd vergat en om 13:10 in haast afscheid nam van iedereen.

En zo geeft Aikido mij ook energie als ik er alleen maar naar kijk. Genieten gewoon.