Op 13 januari 2019 was de nieuwjaarsstage bij Aikidocentrum Rotterdam.

Uitnodiging van Dojo-Cho Aikidocentrum Rotterdam

Omdat Aikidocentrum Rotterdam veel samenwerkt met Aikido Dronten en de trainers bevriend zijn, heb ik positief gereageerd op de uitnodiging van Sachien Raghoe Sensei, zoals eigenlijk elk jaar het geval is. Direct na de uitnodiging de datum geprikt in mijn agenda zodat deze dag vaststond.

Warm welkom

Omdat de stage om 10:00 uur begon was het vroeg op omdat het ca 1,5 uur rijden is. Ruim op tijd weg en op tijd aanwezig in de Japanse School, de locatie van Aikidocentrum Rotterdam. Inmiddels zijn de leden van Aikidocentrum Rotterdam bekenden van mij dus na een warm welkom en wat bijpraten de zaal in waar de matten al lagen.

Nieuwe techniek dus in het hoofd zitten

Exact om 10:00 uur werd de stage geopend en konden wij na de warming up starten met het bokken. Fred, lid en vriend van Sachien Sensei en mij, was door omstandigheden iets later dus ik begon met Rob aan de bokken training. De start was niet nieuw aan techniek maar gaandeweg kwam er voor mij een nieuwe techniek. Dus de gebruikelijke fout stak de kop op. In het hoofd zitten en niet in de buik. Dus het werd traag worden en fouten maken. Maar na een paar keer de techniek rustig te trainen, ofwel heel langzaam slaan zodat je tijd hebt om te anticiperen, sleet de beweging erin en ging het tempo omhoog. Fred sloot later aan en gedrieën hebben wij de training voortgezet. Tussendoor kregen wij nog wat aanwijzingen van Sachien Sensei en zelfs toen ik dacht dat je bij een bepaalde techniek direct Tori kon aanvallen heb ik dit nagevraagd bij Sachien Sensei. Het antwoord was duidelijk. “Je volgt altijd het zwaard want dat is gevaarlijk”. Eigenwijs als ik ben wilde ik dit ervaren dus toen ik dacht Tori na zijn eerste verdediging aan te kunnen vallen op het hoofd, liep ik al tegen het bokken op. Een wijze les.

Lijnenspel en druk zetten voor aanscherpen technieken

Na de les met het bokken werd er even gepauzeerd zodat ik de gelegenheid had om de andere bekende leden even te groeten. Het sociale aspect vind ik ook belangrijk. Om 11:15 werd de stage voortgezet zonder bokken en uit mijn ooghoeken zag ik twee kinderen aansluiten. Fred en ik hadden afgesproken met elkaar te trainen. Dan konden wij bij zo’n eerste stage van het jaar zelf even het tempo bepalen. Maar omdat er een ongelijk aantal leden waren trainden wij regelmatig met drie personen. En dan ging het tempo omhoog. Na eerst inkomen met Tachi waza Ikkyo en Nikyo vanuit Ai hanmi dachten wij het redelijk goed te doen. Sachien Sensei kwam echter toch even langs om de puntjes op de ï te zetten. Altijd goed dus om bij een 5e dan Sensei te trainen die de technieken aanscherpt. Ook bij mij sluipen er namelijk de foutjes in. Na de Ikkyo en Nikyo technieken gingen wij over op Irimi nage. Eerst de ura vorm en daarna directer naar de omote. Toen dat lekker liep werd ons duidelijk gemaakt dat er meer van Uke verwacht werd. Scherp Tori maar aan. Als het niet werkt of als Tori geen druk uitoefent dan doe je niets of je loopt weg. En daarmee werd het ons al snel duidelijk dat het ging om lijnenspel en druk zetten. En ook nu na wat aanwijzingen van Sachien Sensei werd onze houding en techniek scherper gemaakt. Dus het was weer een heerlijke en leerzame stage. Na de gebruikelijke Kokyu Ho was het afgroeten.

Sociaal aspect ook belangrijk

Na het omkleden gingen Sachien Sensei, Fred en ik nog even napraten in een uitspanning. Het spreekt voor zich dat het wat later werd dat ik weer richting Dronten ging na deze gezellige middag., want zoals gezegd, het sociale aspect vind ik ook belangrijk.