Op 6, 7 en 8 september was Donovan Waite Shihan in Nederland voor een stage bij Aikido Almere.

Bladerend op FaceBook zag ik dat Donovan Waite Shihan een stage zou geven bij Aikido Almere. Op de uitnodiging stond dat de stage bij Aikido Amsterdam in de Heinzestraat zou plaatsvinden.

Kobayashi Shihan of Waite Shihan?

In dit weekend zou ook Kobayashi Shihan op Papendal een stage verzorgen dus was het even overwegen naar welke stage ik zou gaan. Aangezien ik regelmatig in New York bij Yamada train waar Donovan Shihan op de maandagavond les geeft en ik het contact met hem graag onderhoud, is de keuze op Donovan Shihan gevallen. Maar niet alleen maakte dat de keuze op Donovan Shihan, ook dat ik het kon combineren met een bezoek aan mijn zoon in Amsterdam op zaterdag en omdat ik zondags als instructeur op het motorcircuit moest optreden.

Nieuwe en oude contacten

Op tijd vertrokken omdat het voor mij nog even zoeken was waar de Heinzestraat is. En je weet nooit wat je tegenwoordig onderweg allemaal tegenkomt aan opstoppingen. Ruim op tijd aangekomen en even in de dojo rondgelopen. Daar kwam al snel de eigenaar August Dragt Sensei van de dojo mij tegemoet. Na even wat gesproken te hebben ging ik naar de kleedkamer waar ik Wilko Lok Sensei tegenkwam. Wilko Sensei ken ik nog uit mijn JBN-tijd toen wij trainden bij Chris de Jong Sensei in Heerenveen. Dus werden er oude herinneringen opgehaald en tevens de stage van Donovan Shihan bij Jan Rusman Sensei in Zaandam gememoreerd. Altijd leuk om nieuwe contacten te leggen en bij oude te memoreren.

Een “Hug” van Donovan Shihan

Toen Donovan Shihan de dojo betrad en zowel Wilko Sensei als August Sensei begroette vroeg ik mij af of hij mij en mijn ega wel zou herkennen. In juli dit jaar heb ik bij Yamada Shihan in NY getraind maar heb hem toen niet gezien omdat hij in het buitenland was. Maar toen hij mijn kant op kwam om zich om te kleden was er toch weer die hartelijke ontvangst. Zelfs mijn ega werd herkend en zij kreeg een “hug” van hem. Dat moet ik Donovan Shihan nageven, hij heeft een ijzersterk geheugen. Weet nog de allereerste keer dat ik hem sprak tijdens zijn stage in Haarlem. Toen ik een jaar later in NY bij Yamada Shihan ging trainen en hij mij zag, wist hij nog wie ik was. “Yes the guy from Holland”. En zo goed ben ik niet, was ook nooit zijn Uke geweest.

De training

De training ving aan met een uitgebreidde warming up. Dat doet hij altijd weet ik. Na veel rek en strek oefeningen werd begonnen met een Kokyu Ho. Was even een leermomentje voor mij want ik moest nu mijn armen omgekeerd aanbieden. Maakt het wat makkelijker om Uke uit balans en omhoog te krijgen maar dit is een entree die ik nooit gebruik en ook nooit uitleg aan mijn leden. De aikidowereld is klein want mijn Uke was de vader van een meisje aan wie ik op circuit Midland motortraining heb gegeven. Donovan Shihan kwam bij ons staan en begeleide mijn beweging omdat ik nog veel op stijl Tissier zat te werken. Nu moest het wat martialer.

Omschakeling lijn Tissier naar martialer

Na de omschakeling van Stijl Tissier naar het martialere werd het toch even totaal anders voor mij. Met een andere Uke moest er Tenschi Nage geoefend worden en aangezien het een Shodanner was hield ik licht tegen. De techniek werkte niet zoals hij het uitvoerde. Ik kreeg een steunpunt toen hij mij wilde werpen. Tegen de etiquette in vroeg Tori wat hij verkeerd deed waarop ik aangaf dat hij mij niet uit balans kreeg. Daarop deed ik het op de wijze die mij geleerd is. Het werkte zowaar. Dus een kleine hulp geboden door zijn arm op de juiste lijn te plaatsen. Dit zou eigenlijk de leraar moeten doen maar omdat het een ontspannen sfeer was en erg druk zijn wij van dat protocol afgeweken. Ben nog even met die Uke doorgegaan waarna na afloop wij elkaar onze waardering naar elkaar hebben uitgesproken om zo te trainen. Het is altijd lekker als een Uke niet gaat vallen als een techniek niet werkt. Zo kan je bijschaven om aan te voelen wat je verkeerd doet.

Bij Tenchi Nage Tenkan zocht ik Wilko Lok Sensei op. Wij waren afwisselend Uke en Tori. Was wel lachen want toen wij aan het zoeken waren naar de houding van onze handen (onder elkaar in je eigen lijn) en het niet lukte om goed uit te komen verviel ik in mijn geleerde techniek. Op dat moment kwam August Sensei voorbij die aangaf dat ik het verkeerd deed. En dat terwijl ik Wilko Sensei helemaal uit balans had. Dus zei ik dat ik lijn Tissier uitvoerde. Fout zei August Sensei waarop ik mijn arm liet vallen en Wilko Sensei een Ushiro Ukemi moest maken. Werkt dus wel was mijn commentaar waarop wij allen moesten lachen. Later kwam August Sensei vertellen dat hij het verkeerd gezien had. Gelijk Donovan Shihan gevraagd of hij ons kon instrueren, hetgeen geen probleem was. De techniek werd stap voor stap uitgelegd waarbij ik zijn Uke was.

Na nog een aantal tussenstappen om Tenchi Nage Tenkan goed uit te voeren werd er afgesloten met een Kokyu Ho Suwari Waza. En zat er weer een heerlijke stage op.

Tot slot contact met Aikido Almere

Na afloop nog even met Donovan Shihan gesproken. Afgesproken dat als ik in NY ben het hem laat weten en als hij geen les geeft bij Yamada Shihan ik geïnformeerd wordt. Scheelt mij dan weer een ritje naar Manhattan. Kreeg wel te horen dat hij tot november niet in NY is, maar tot die tijd ben ik daar ook niet. Zal wel half november worden. Heb hem een goede terugreis gewenst. Hierna August Sensei bedankt voor zijn gastvrijheid door wie ik tot slot voorgesteld werd aan Rudolf Dekker Sensei van Aikido Almere. De tijd was te kort om informatie uit te wisselen maar wel werd de intentie uitgesproken eens bij elkaar te komen kijken. Wie weet wat dit bezoek dan oplevert in Flevoland. Aikido gaat tenslotte om de harmonie, en ik zie dat in breed verband.

Op naar het volgende evenement.