Op 23 december 2019 was het dan zover. De laatste les in dojo Veemarkt Amsterdam. Opgericht door Wilko Vriesman Shihan en uitgebouwd tot het hoofdkwartier van de DAF, zou dit vandaag de laatste locatie zijn waar Wilko Vriesman Shihan zijn laatste les zou geven. De dojo is er niet meer na deze les.

Aangegeven als de Winterschool, maar voor de leden bekend als laatste les in die dojo, maakte dat Sachien Raghoe Sensei (Aikidocentrum Rotterdam) met Fred Schnoor en ik, vooraf de nodige afspraken maakten. Wanneer gaan we, wie nemen we mee en wat doen we na afloop? Gemeld moet worden dat wij naast de Aikidolessen regelmatig contact hebben en elkaar ook privé ontmoeten.

Besloten werd om de allerlaatste les aan de Veemarkt mee te doen. Het hele weekend kwam niet uit voor geen van ons drieën maar na met het thuisfront gesproken te hebben werd dit uiteindelijk het plan.

Door een ongeluk voor de IJburgertunnel moest ik omrijden maar kwam toch net op tijd aan. Snel omgekleed en aangesloten toen net de warming up begon. Sachien Sensei was mijn tori bij de eerste technieken en dat was maar goed ook. Rustig aan starten en zo goed inkomen. Natuurlijk liet hij voelen dat ik er net naast zat met mijn technieken en zo kon ik schaven.

Als snel werd ik gevraagd door anderen om hun uke te zijn maar dat kon ik nog netjes afwenden omdat Sachien Sensei mij elke keer op tijd aantikte. En zo kon ik dan schaven aan de technieken en goed werken aan de uitvoering. Dus niet er vol tegenaan te gaan en maar hopen dat de techniek goed uitgevoerd zou worden. Een wijze start waar ik weer veel geleerd heb.

Toen Wilko Shihan overging op het overnemen van het centrum, de techniek zonder te pakken uit te voeren, instappen en de lijn van uke pakken, dreigen naar het centrum en de lijn van uke etc, werd het al snel erg lastig in de uitvoering. Probeer maar eens Kote Gaeshi Ura te doen waarbij je het centrum van uke met je rug over neemt zonder uke te pakken of zelfs aan te raken. En dan alleen door vanuit je heupen in de lijn te stappen waarbij je dan pas uke’s pols pakt. Dat lukte mij dus niet. Ook niet bij omote. Werken vanuit de heup gaat mij nog steeds lastig af. Nog teveel in het hoofd. En dat kwam Wilko Shihan dan ook regelmatig zeggen. “Je werkt vanuit het hoofd en niet vanuit je centrum” Dan kan je alleen maar Ush zeggen en nog harder je best doen waarbij je nog meer in het hoofd gaat zitten. Blijft lastig en een uitdaging om daaraan te werken.

Al met al toch weer genoten. En zo komt het bewustzijn weer dat je nog steeds bewust onbekwaam bent. Ja het is nog een lange weg naar onbewust bekwaam.

Op onderstaande foto de leden die de laatste les hebben bijgewoond in dojo Veemarkt. Met weemoed kijk ik hiernaar maar voel mij vereerd dat ik erbij mocht zijn.

Gelukkig wordt er niet gestopt met de Aikidolessen door Wilko Vriesman Shihan. Op zijn website kun je terugvinden waar en wanneer de lessen plaatsvinden. Als je daar heengaat is de kans groot dat je mij er ook zult aantreffen.

Tot dan.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.